LICEUL ACADEMIC
DE ARTE PLASTICE "IGOR VIERU"
Mesaj pentru elevi și părinți

Mesaj pentru elevi și părinți

26 Aug 2020

 În contextul situaţiei de pandemie și a gradului înalt de pericol a infectării cu Covid-19, sistemul educațional, la fel ca și alte domenii, a fost nevoit să se adapteze la realitățile zilei de astăzi, să găsească soluții și compromisuri prin care să ofere elevilor, părinților și profesorilor accesul la o educație sigură și calitativă. 

 

Anul de învățământ 2020-2021 va fi unul diferit. Elevii, părinții, profesorii și managerii instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, dar și din toată țara, vor fi îndemnați să dea dovadă de maximă responsabilitate, privind siguranța și sănătatea proprie, dar și a celor din jur. În drum spre școală, în clasă, în cantină și în curtea școlii, măsurile de protecție și igienă vor fi respectate cu mare atenție și grijă de către toți, pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19.

 

În urma condițiilor impuse de situația epidemiologică, prin decizia de redeschidere a școlilor, începând cu 1 septembrie 2020, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, în Hotărârea nr. 26 din 21 august 2020, a aprobat „Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al Covid-19”.

La rândul său, la 22 august 2020, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a transpus și a aprobat Hotărârea nr. 17, având la bază același document de instrucțiuni și măsuri.

 

Documentul prevede aplicarea măsurilor de protecție, atât de către directorii și angajații instituțiilor, privind pregătirea și dezinfectarea școlilor, cât și reguli de protecție și igienă, care trebuie urmate de către elevi și părinți, în drumul spre școală, dar și pe teritoriul instituției de învățământ.

 

În fiecare dimineață, fiecare elev va urma „Drumul sigur spre școală”:

 

1)     Elevul își va lua neapărat masca de protecție de acasă!

2)     Elevul, împreună cu părinții sau de sine stătător, va alege una dintre opțiunile prin care poate ajunge la școală:

a)     Pe jos, singur sau cu părinții, dacă școala se află în apropierea casei.

 

b)     Cu troleibuzul/ autobuzul, singur sau însoțit de un părinte.

 

În stație, la așteptarea transportului public, elevul va fi deja echipat cu mască de protecție și va păstra distanța fizică de 1,5 metri față de ceilalți oameni din jur.

 

Elevul va urca în troleibuz/ autobuz prin ușa din față, destinată doar pentru urcare.

 

La urcarea în troleibuz/ autobuz, elevul va avea grijă ca masca sa de protecție să-i acopere nasul și gura. La intrare și ieşire își va dezinfecta mâinile.

 

Elevul se va așeza pe scaun, respectând distanța fizică față de ceilalți pasageri.

 

Elevul va evita îmbarcarea în transportul aglomerat.

 

NU SE RECOMANDĂ CA ELEVII SĂ FOLOSEASCĂ MICROBUZELE PENTRU A AJUNGE LA ȘCOALĂ!

 

Începând cu 1 septembrie, pentru ca elevii și părinții să aibă un drum sigur spre școală, Primăria municipiului Chișinău și RTEC vor pune la dispoziție troleibuze și autobuze destinate doar pentru călătoriile spre școală a copiilor/ elevilor și persoanelor care îi însoțesc.

 

Troleibuzele de pe rutele 22, 10, 24, 25, 8 și autobuzele de pe rutele 5, 19, 23, 26. Acestea vor circula în intervalul de timp: 06:50 - 08:45. În fiecare troleibuz și autobuz, pentru supraveghere, va fi câte un colaborator al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Troleibuzele și autobuzele vor avea pe exterior câte 2 stickere mari, pentru a fi ușor vizibile de la o distanță mai mare. Doar elevii/ copiii și unul dintre părinți, care îl va însoți, vor avea acces. Fiecare călător va achita pentru biletul său de călătorie!

 

Ceilalți pasageri vor călători cu troleibuzele/ autobuzele obișnuite de pe rute.

 

c) Cu taxiul, singur sau însoțit de un părinte. Elevul și maturul, care-l va însoți, vor purta mască de protecție la intrarea și pe durata călătoriei, (care va acoperi nasul și gura) și își vor dezinfecta mâinile la intrare și ieșire. Se vor așeza pe bancheta din spatele șoferului.

 

d) Cu mașina proprie a părinților/ rudelor/ prietenilor, elevul și ceilalți pasageri vor purta mască de protecție și își vor dezinfecta mâinile la intrarea și ieşirea din mașină.

3) Elevul va ajunge la școală, continuând să poarte mască de protecție și să respecte distanța de 1,5 metri. Își va saluta colegii, dar și profesorii de la distanță.

La intrarea în școală, elevul va urma indicatorii/ traseul marcat pentru deplasarea spre sala de clasă sau va fi ghidat de către persoana responsabilă de la intrare, pentru a evita crearea aglomerărilor.

 

4) La intrarea în școală, elevul va avea grijă ca masca de protecție să-i acopere nasul și gura și își va dezinfecta mâinile.

 

Părinții, buneii sau alte persoane, care însoțesc elevii la școală, îi vor conduce până la punctul de intrare în incinta școlii. Aceștia nu vor intra în clădirea instituției!

 

Elevii și părinții vor respecta toate măsurile de protecție, pentru a preveni răspândirea infecției Covid-19 și pentru a avea grijă de sănătatea proprie și a celor din jur:

 

1)     Vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane, în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.

2)     Se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.

3)     Vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabilite, evitând aglomerația, inclusiv în timpul verificării temperaturii corpului, dimineața.

4)     Își vor spăla mâinile cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare 2 ore.

5)     Nu vor folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.

6)     Vor urma regulile de igienă și protecție de pe posterele informative afișate în școală. Astfel, elevii vor fi mereu informați despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19.

7)     Vor purta mască de protecție, care va acoperi nasul și gura, atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.

8)     Nu vor face experimente în laboratoare, la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.

9)     Vor face orele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.

10) Vor sta acasă și vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 oC, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.

11) În cazul în care se depistează că rezultatul testului la Covid-19 al elevului este pozitiv, părinții acestuia vor informa imediat dirigintele clasei.

12) Vor respecta măsurile de protecție și igienă privind prevenirea răspândirii Covid-19, acasă și în locurile publice.

13) Recomandăm tuturor elevilor să evite locurilor publice aglomerate.

 

Elevii care frecventează școlile din municipiul Chișinău și persoanele care îi însoțesc vor respecta cu responsabilitate măsurile de protecție și igienă pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Aceștia mereu vor fi îndemnați de către conducerea instituției și profesori, să aibă  grijă de sănătatea proprie și a celor din jur. Totodată, managerii școlilor vor oferi informație și sfaturi privind regulile de protecție, ori de câte ori acestea vor fi  solicitate de la părinți și elevi.

 

Este foarte important ca fiecare elev, părinte, bunică, rudă, profesor și director de școală să fie responsabil şi să conștientizeze importanţa respectării măsurilor de igienă și protecție, conform recomandărilor oficiale.

 

Siguranța sănătății noastre și a celor din jur este o prioritate! Protecția și grija reciprocă ne poate face mai puternici, mai solidari, mai înțelegători și mai toleranți.

 

 

Ajutaţi, printr-un comportament responsabil, să ocrotim sănătatea copiilor noștri și a celor din jur!